Sposób przygotowania:
Zawijasy z boczku z parówką
W rondelku rozgrzać margarynę , dodać mąkę i przygotować zasmażkę. Następnie rozprowadzić ją mlekiem i zagotować mieszając. Ser pokroić w kostkę , dodać do zasmażki i podgrzewać aż się rozpuści. Przyprawić solą i pieprzem . Szałwię umyć, osuszyć , poobrywać listki. Część posiekać i dodać do masy z serem, wymieszać przestudzić. Plasterki boczku rozłożyć na deseczce. Na każdy nałożyć łyżkę masy serowej , rozsmarować.Parówki pokroić w kostkę i kłaść po trochu na każdym plasterku boczku.Plastry boczku zwijać jak zrazy, każdy spinać wykałaczką. Na wystający koniec wykałaczki nadziać listek szałwi. Zawijaski ułożyć w żaroodpornym naczyniu , wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 5 min w temp 200 st C.
Do zawijasków znakomicie pasują grzanki z chleba tostowego, opieczone w piekarniku i lekko natarte ząbkiem czosnku
Do zawijasków znakomicie pasują grzanki z chleba tostowego, opieczone w piekarniku i lekko natarte ząbkiem czosnku