MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Zawsze udane pieczone ziołowe ziemniaki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzięki wcześniejszemu gotowaniu ziemniaki zawsze będą dopieczone, i nigdy się nie przypalą

Zawsze udane pieczone ziołowe  ziemniaki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zawsze udane pieczone ziołowe ziemniaki

 

 

Sposób przygotowania:

Zawsze udane pieczone ziołowe ziemniaki
Wybieramy cztery ziemniaki zwracając uwagę, aby wszystkie były podobnej średniej wielkości. Ziemniaki obieramy. Wodę zagotowujemy z solą. Ziemniaki wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie ziemniaki odcedzamy, odparowujemy i przekładamy do naczynka, w którym będą się piekły. Posypujemy je ziołami prowansalskiemi. Połówkę niewielkiej czerwonej cebulki kroimy w grubsze paski i nie rozdzielając jej warstw rozkładamy na ziemniakach. Ząbki czosnku miażdżymy w skórkach trzonkiem noża i wciskamy na dno naczynia, aby podczas pieczenia oddał aromat roztopionemu masełku. Na ziemniaczkach rozkładamy wiórki masła i pieczemy w 180 stopniach przez około piętnaście minut. Po upieczeniu usuwamy ząbki czosnku i podajemy jako dodatek do potraw.
Zawsze udane pieczone ziołowe  ziemniaki
Obrane ćwiartki ziemniaków gotujemy krótko we wrzątku
Zawsze udane pieczone ziołowe  ziemniaki
Podgotowane ziemniaki posypujemy ziołami prowansalskimi
Zawsze udane pieczone ziołowe  ziemniaki
Trzy ząbki czosnku w skórce rozgniatamy trzonkiem noża
Zawsze udane pieczone ziołowe  ziemniaki
Posypane cebulką i wiórkami masła wstawiamy do piekarnika