Sposób przygotowania:
Zawsze udane pieczone ziołowe ziemniaki
Wybieramy cztery ziemniaki zwracając uwagę, aby wszystkie były podobnej średniej wielkości. Ziemniaki obieramy. Wodę zagotowujemy z solą. Ziemniaki wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie ziemniaki odcedzamy, odparowujemy i przekładamy do naczynka, w którym będą się piekły. Posypujemy je ziołami prowansalskiemi. Połówkę niewielkiej czerwonej cebulki kroimy w grubsze paski i nie rozdzielając jej warstw rozkładamy na ziemniakach. Ząbki czosnku miażdżymy w skórkach trzonkiem noża i wciskamy na dno naczynia, aby podczas pieczenia oddał aromat roztopionemu masełku. Na ziemniaczkach rozkładamy wiórki masła i pieczemy w 180 stopniach przez około piętnaście minut. Po upieczeniu usuwamy ząbki czosnku i podajemy jako dodatek do potraw.
kasia900