Sposób przygotowania:
Zdobione pierniczki lukrowane
Mąkę przesiewam z sodą, robię wgłębienie, wlewam miód, dodaję przyprawy korzenne, cukier, miękkie masło i jajko.
Zagniatam ciasto. Wyrabiam je tak długo, aż będzie gładkie i jednolite.
Ciasto wałkuję niezbyt grubo ani za cienko, po czym wykrawam foremkami ciasteczka.
Pierniczki piekę w nagrzanym do 180*C piekarniku około 10 minut.
Po dokładnym ostudzeniu dekoruję pierniczki lukrem, migdałami, orzechami i suszonymi owocami.
Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Zagniatam ciasto. Wyrabiam je tak długo, aż będzie gładkie i jednolite.
Ciasto wałkuję niezbyt grubo ani za cienko, po czym wykrawam foremkami ciasteczka.
Pierniczki piekę w nagrzanym do 180*C piekarniku około 10 minut.
Po dokładnym ostudzeniu dekoruję pierniczki lukrem, migdałami, orzechami i suszonymi owocami.
Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.