SUPERPRZEPIS

Ciasto migdałowo - śliwkowe

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ciasto migdałowo -  śliwkowe Więcej zdjęć (5)

Ciasta ucierane są szybkie w przygotowaniu, proste, a do tego uwielbiają towarzystwo owoców. I chyba za to najbardziej je lubię. Mojemu ostatniemu wypiekowi nadałam migdałowy akcent.

Składniki:

Ciasto migdałowo - śliwkowe

CIASTO:Blaszka 25x 36 cm

DODATKOWO:

  • Około 500- 600 gram śliwek węgierek (wszystko zależy od ich wielkości)

KRUSZONKA:

  • 150 gram mąki,
  • 100 gram schłodzonego masła,
  • 50 gram cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Ciasto migdałowo - śliwkowe

ETAP 1

Ciasto migdałowo -  śliwkowe
składniki kruszonki umieszczamy w misce

KRUSZONKA: W misce umieszczamy mąkę, cukier oraz masło. Składniki rozcieramy z palcach do uzyskania kruszonki (grudek).

ETAP 2

Ciasto migdałowo -  śliwkowe
łączymy ze sobą sypkie składniki

CIASTO:
W misce łączymy ze sobą sypkie składniki, czyli mąkę tortową, ziemniaczaną, migdałową i proszek do pieczenia.

ETAP 3

Ciasto migdałowo -  śliwkowe
do masła stopniowo dodajemy jajka

Masło wraz z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym ucieramy na puch. Do utartych składników dodajemy stopniowo jajka, miksując po każdym około 2 minuty.

ETAP 4

Ciasto migdałowo -  śliwkowe
owoce wykładamy na gotowe ciasto

Przygotowaną masę łączymy z sypkimi składnikami. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.

Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na ciasto wykładamy owoce, skórką do dołu.

ETAP 5

Ciasto migdałowo -  śliwkowe
na owoce wykładamy kruszonkę

Wierzch posypujemy kruszonką.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 180°C. Upieczone studzimy i podajemy.