Sposób przygotowania:
Ciasto migdałowo - śliwkoweETAP 1
KRUSZONKA: W misce umieszczamy mąkę, cukier oraz masło. Składniki rozcieramy z palcach do uzyskania kruszonki (grudek).
ETAP 2
CIASTO:
W misce łączymy ze sobą sypkie składniki, czyli mąkę tortową, ziemniaczaną, migdałową i proszek do pieczenia.
ETAP 3
Masło wraz z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym ucieramy na puch. Do utartych składników dodajemy stopniowo jajka, miksując po każdym około 2 minuty.
ETAP 4
Przygotowaną masę łączymy z sypkimi składnikami. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto wykładamy owoce, skórką do dołu.
ETAP 5
Wierzch posypujemy kruszonką.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 180°C. Upieczone studzimy i podajemy.
SylaUla