iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Zdrowy chlebek Ewy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zdrowy chlebek Ewy-pyszy polecam

Zdrowy chlebek Ewy

Składniki:

Zdrowy chlebek Ewy

 

  • 70 dag mąka pszenna,
  • 30 dag mąka razowa,
  • 1 litr letnia woda,
  • 10 dag drożdże,
  • 2 łyżki cukier,
  • 1,5 łyżki Sól,
  • 1/3 szklanki słonecznik,
  • 1/3 szklanki sezam,
  • 1/3 szklanki siemię lniane,
  • 2 łyżki otręby

 

Sposób przygotowania:

Zdrowy chlebek Ewy
Drożdże rozpuścić z wodą i cukrem. Wlać do mąki i dodać sól, ziarna i otręby . Wyrobić ciasto i odstawić na pół godziny. Dwie keksówki wysmarować olejem nałożyć ciasto. Posypać ziarnami lub otrębami. Wstawić do piekarnika. Piec 1 godzinę w 200 stopniach. Po upieczeniu wystawić i pozostawić do wystygnięcia. Kroić i podawać z masełkiem lub innym okładem

Tagi:

chleb pieczywo