Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 761]

Żeberka duszone w piwie karmelowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Żeberka smakują rewelacyjnie, a mięso jest niezwykle aromatyczne i łatwo odchodzi od kości. Są łatwe w przyrządzeniu.

Żeberka duszone w piwie karmelowym

Składniki:

Żeberka duszone w piwie karmelowym

 

Dodatkowo:

  • olej

Sposób przygotowania:

Żeberka duszone w piwie karmelowym

Żeberka - przygotowanie:

Żeberka duszone w piwie karmelowym
Można pominąć wstawianie żeberek do lodówki, ale będą mniej aromatyczne.

Umyte i żeberka przekroić na kawałki według własnego gustu.
Następnie natrzeć je przyprawami i odstawić do lodówki - na około 1 godzinę.

Przygotowanie do duszenia:

Żeberka duszone w piwie karmelowym
Cebulę najlepiej pokroić w półplasterki.

Na patelni rozgrzać olej i dokładnie obsmażyć żeberka.
Mięso przełożyć do garnka i na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę.
Cebulę przełożyć do żeberek (wraz z tłuszczem).

Całość zalać piwem karmelowym i dodać drobno posiekany czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie.

Duszenie:

Żeberka duszone w piwie karmelowym
W razie potrzeby żeberka podlać piwem lub wodą.

Całość dusić do miękkości (około 1 godziny) - pod przykryciem na małym ogniu.
Pod koniec duszenia dodać majeranek.