BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1516]

Żeberka gotowane i smażone

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Żeberka dzisiejsze to smaczny obiad dla mojej rodziny. Przygotowanie ich to sama przyjemność jeżeli rodzinka zadowolona. Żeberka podane w towarzystwie ciap kapusty czyli kapusty kiszonej połączonej z ziemniakami.

Żeberka gotowane i smażone Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Żeberka gotowane i smażone

 

  • żeberka wieprzowe około 1 kg,
  • keczup pikantny 1 szkl,
  • sok z cytryny 1/4 szkl,
  • musztarda francuska 2 łyżeczki,
  • sos sojowy 2 łyżki,
  • cukier 3 łyżki,
  • sól duża szczypta,
  • papryka chili 1/3 łyżeczki,
  • cebule 2,
  • ząbki czosnku 2,

Sposób przygotowania:

Żeberka gotowane i smażone
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Żeberka włożyć do garnka z gorącą wodą i gotować około 40 - 50 minut.

Do garnka dodać keczup, sos sojowy, sok z cytryny, musztardę, cukier i sól. Dodać również pokrojoną cebulę oraz czosnek. Gotować jeszcze 20 minut, następnie wyjąć i odsączyć.

Włożyć na patelnię z rozgrzanym masłem i piec do miękkości mięsa polewając je sosem z gotowania.

Żeberka podajemy w towarzystwie ciap kapusty.
Żeberka gotowane i smażone
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki myjemy i wkładamy do gorącej wody i gotujemy
Żeberka gotowane i smażone
Do szklanki wlewamy keczup pikantny oraz sok z cytryny
Żeberka gotowane i smażone
Cebulę i czosnek obieramy a następnie kroimy w drobną kostkę
Żeberka gotowane i smażone
Do gotujących żeberek dodajemy pozostałe składniki, cebulę oraz czosnek i gotujemy 20 minut
Żeberka gotowane i smażone
Po tym czasie żeberka wyjmujemy i osuszamy
Żeberka gotowane i smażone
Odsączone i osuszone żeberka przekładamy na rozgrzaną patelnie i pieczemy do miękkości polewając sosem z gotowania
Żeberka gotowane i smażone
Po upieczeniu podajemy z ciap kapustą