SUPERPRZEPIS

Kapusta z żeberkami

  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Kapusta z żeberkami Więcej zdjęć (6)

Kapusta kiszona duszona z żeberkami to dobry pomysł na smaczne danie bez dużego nakładu pracy. Smacznego.

Składniki:

Kapusta z żeberkami

 

Sposób przygotowania:

Kapusta z żeberkami
Kiszoną kapustę pokroić, włożyć do garnka ( gdy jest bardzo kwaśna wypłukać). Dodać angielskie ziele, liście laurowe, kminek, zalać wodą i gotować.

Pokrojone na porcje żeberka natrzeć solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć pieprzem i obtoczyć w mące.

Zrumienić ze wszystkich stron na patelni z rozgrzanym smalcem. Pod koniec smażenia żeberek wsypać pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić.

Rumiane żeberka razem z cebulą przełożyć do garnka z kapustą, wsypać obraną i pokrojoną w pół plasterki marchewkę, dusić pod przykryciem do miękkości.

Na samym końcu dodać koncentrat pomidorowy i ketchup, doprawić do smaku, dusić przez kilka minut.  
Kapusta z żeberkami
Do garnka włożyć kapustę, dodać wodę i przyprawy.
Kapusta z żeberkami
Porcje żeberek przyprawić i obtoczyć w mące.
Kapusta z żeberkami
Na patelni rozgrzać smalec i zrumienić żeberka.
Kapusta z żeberkami
Cebulę pokroić i podsmażyć razem z żeberkami.
Kapusta z żeberkami
Połączyc z koncentratem i ketchupem, zagotować.