Sposób przygotowania:
Żeberka na czerwonym winie z odrobiną jabłka
Cebulę obieramy i siekamy drobno. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce małe oczka. Żeberka myjemy osuszamy i kroimy na porcje. Brytfanne lub dużą patelnie nagrzewamy dajemy 2 łyżki smalczyku roślinnego , dolewamy łyżkę oleju i podsmażamy cebulę . Żeberka solimy , doprawiamy pieprzem i układamy w brytfance. Smażymy z obu stron na złoto. Dodajemy starte jabłko, liść laurowy i ziele angielskie. Zwiększamy ogień i podlewamy czerwonym winem. Redukujemy alkohol. Smaży mięso. Obracając je co pewien czas aby nie przywarło. Podlewamy wodą. Dusimy do miękkości mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ziemniaki lub z świeżym pieczywem.