suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Soczyste żeberka w czerwonym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Soczyste żeberka w aromatycznym wywarze z czerwonego wina z przyprawami, świetny sposób na niedzielny obiad.

Soczyste żeberka w czerwonym winie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Soczyste żeberka w czerwonym winie

 

  • Składniki na dwie porcje:
  • 0,5 kg żeberek;
  • 1 duża cebula;
  • ząbek czosnku;
  • pól szklanki czerwonego półsłodkiego wina;
  • pieprz, mielona słodka papryka, mielona ostra papryka, imbir (lub gotowa przyprawa do żeberek w torebce);
  • estragon świeży lub suszony ok 3 listki;
  • melisa świeża lub suszona ok 3 listki;
  • łyżeczka oleju lub oliwy z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania:

Soczyste żeberka w czerwonym winie
Mięso dzielimy na dwie części, posypujemy obficie przyprawami, na patelni rozgrzewamy łyżeczkę tłuszczu i dusimy pod przykryciem mięso przez ok 10 min. Następnie dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę, estragon i melisę, posypujemy odrobinę przyprawami i dusimy kolejne 10 min. Następnie zalewamy wszystko winem, przykrywamy i dusimy na małym ogniu, sprawdzając co jakiś czas, czy nie jest za mało wody (jeśli tak to dolewamy odrobinę wody) do momentu aż mięso będzie miękkie (ok 20-25 minut). Po upieczeniu, mięso powinno mieć ładny brązowy kolor. Podajemy z ziemniakami okraszonymi cebulką z wywaru i surówką.
Soczyste żeberka w czerwonym winie
Etap 1
Soczyste żeberka w czerwonym winie
Etap 2