Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i gołąbkamiCiasto
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól i olej. Stopniowo dolewamy gorącą wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto.
Odstawiamy przykryte ściereczką do odpoczęcia. Następnie wałkujemy i wycinamy koła.
Kapusta
Kapustę obgotowujemy w małej ilości wody, aż będzie dość miękka.
Odlewamy i dokładnie odciskamy, kroimy i przekładamy do miski.
Grzyby
Grzyby obieramy i dokładnie płuczemy. Obgotowujemy ok 15 minut i odcedzamy. Kroimy dość drobno.
Farsz
Pokrojoną cebulkę podsmażamy na oleju. Dodajemy grzyby i doprawiamy. Smażymy razem przez chwilę i dodajemy do kapusty.
Doprawiamy i mieszamy. Nadziewamy pierogi i wrzucamy je na osolony wrzątek. Gotujemy ok 2 minuty od wypłynięcia.