WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pierogi z kapustą i gołąbkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gołąbki to jedne z najsmaczniejszych grzybów. Potrawy z nich w moim regionie są bardzo popularne. Wykorzystuje się je podobnie jak kurki.

Pierogi z kapustą i gołąbkami

Składniki:

Pierogi z kapustą i gołąbkami

 

  • 1 kg mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • szczypta soli
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 0,5 kg grzybów gołąbków
  • 2 cebule
  • 1/3 szkl oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i gołąbkami

Ciasto

Pierogi z kapustą i gołąbkami
Ciasto na pierogi zagniatamy i odstawiamy.

Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól i olej. Stopniowo dolewamy gorącą wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto.

Odstawiamy przykryte ściereczką do odpoczęcia. Następnie wałkujemy i wycinamy koła.

Kapusta

Pierogi z kapustą i gołąbkami
Kapustę obgotowujemy i przekładamy do miski.

Kapustę obgotowujemy w małej ilości wody, aż będzie dość miękka.

Odlewamy i dokładnie odciskamy, kroimy i przekładamy do miski.

Grzyby

Pierogi z kapustą i gołąbkami
Grzyby do pierogów najpierw obgotowujemy.

Grzyby obieramy i dokładnie płuczemy. Obgotowujemy ok 15 minut i odcedzamy. Kroimy dość drobno.

Farsz

Pierogi z kapustą i gołąbkami
Farsz dobrze jest przygotować sobie dzień wcześniej.

Pokrojoną cebulkę podsmażamy na oleju. Dodajemy grzyby i doprawiamy. Smażymy razem przez chwilę i dodajemy do kapusty.

Doprawiamy i mieszamy. Nadziewamy pierogi i wrzucamy je na osolony wrzątek. Gotujemy ok 2 minuty od wypłynięcia.