Sposób przygotowania:
Żeberka w gęstym sosie z miodem i warzywamiPrzygotowanie mięsa:
Umyte i osuszone na papierowym ręczniku mięso podzielić na 8 części. Natrzeć z obu stron solą i pieprzem.
Marynowanie mięsa:
Składniki marynaty wymieszać. Wrzucić do niej żeberka, dokładnie natrzeć i odłożyć na minimum pół godziny do lodówki.
Obsmażanie żeberek:
Żeberka wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem. Obsmażyć z obu stron na złoto. Wylać nadmiar tłuszczu i wlać wodę tak by przykryła żeberka. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez pół godziny.
Kończenie sosu:
Dorzucić obrane i pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę, oraz wlać miód. Całość wymieszać i dusić jeszcze przez kolejne 30-40 minut do miękkości mięsa. Po tym czasie mąkę rozmieszać z wodą i stopniowo, ciągle mieszając zawartość garnka wlać do sosu. Zagotować.
Smacznego!