LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Żeberka w kapuście słodkiej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wyśmienite żeberka i smak młodej kapusty.

Żeberka w kapuście słodkiej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka w kapuście słodkiej

 

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w kapuście słodkiej
Żeberka opłukać, nadrąbać kilka razy, włożyć do małej ilości wrzącej wody, ugotować. Kapustę oczyścić, opłukać, pokroić w grubą kostkę, wrzucić do żeberek, gdy są ugotowane, ugotować na silnym ogniu bez przykrycia; wywar wygotować tak, aby wystarczył na przyrządzenie sosu. Przyrządzić sos: stopić tłuszcz, podsmażyć na nim cebulę pokrojoną w kostkę, podrumienić mąką. Do zasmażki dodać wywar z kapusty i żeberek, starannie wymieszać, wlać do żeberek, zagotować. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową tartą do smaku. Podawać z ziemniakami.
Żeberka w kapuście słodkiej
Gotowanie żeberek wieprzowych do młodej kapusty.
Żeberka w kapuście słodkiej
Krojenie w grubą kostke młodej kapusty do żeberek.
Żeberka w kapuście słodkiej
Przygotowanie zasmażki do żeberek w kapuście.
Żeberka w kapuście słodkiej
Dodanie zasmażki do żeberek z młodą kapustą.