OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Żeberka w przyprawach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Uważam, że mięso powinno być mocno doprawione, zapach ziół unoszący się podczas pieczenia i duszenia jest niesamowity. Wszystkie te aromaty wchłaniają się w mięso nadając mu rewelacyjny smak.

Żeberka w przyprawach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka w przyprawach

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w przyprawach
Z żeberek usunąć kości i pokroić na kawałki. Obsypać przyprawami , dobrze wymieszać - wcierając przyprawy w mięso. Odstawić do lodówki na ok. godzinę. 

Rozgrzać olej i porcjami obsmażyć żeberka z każdej strony. Piekarnik nagrzać do 200*C. 

W naczyniu żaroodpornym na dnie ułożyć pióra cebuli, polać tłuszczem z przyprawami ze smażenia żeberek(ok. 3 łyżki), a na to wyłożyć mięso. Zamknąć i dać do piekarnika. 

Po 10 minutach podlać szklanką bulionu pieczeniowego. Piec około 1h- 20min, sprawdzając co jakiś czas czy mięso jest miękkie. 

10 minut przed końcem, wyciągnąć same żeberka a sos zagęścić mąką z wodą, rozmieszać i włożyć z powrotem mięso. 
Żeberka w przyprawach
mięso mocno doprawiamy , mieszamy i wkładamy do lodówki
Żeberka w przyprawach
Cebulę pokroić i polać tłuszczem a na to
Żeberka w przyprawach
dać mięso podsmażone i włożyć do piekarnika
Żeberka w przyprawach
dusić do miękkości, na końcu zagęścić sos