zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Żeberka w ketchupowej glazurze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

pyszne żeberka w ketchupie

Żeberka w ketchupowej glazurze Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żeberka w ketchupowej glazurze

 

  • 1 kg żeberek
  • 1 mała cebula
  • 3/4 szk pikantnego ketchupu
  • sól do smaku
  • pieprz czosnkowy do smaku
  • pieprz cayenne do smaku
  • zioła dalmatyńskie do smaku
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Żeberka w ketchupowej glazurze
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Oprószyć przyprawami, dodać ocet balsamiczny i chwilę masować żeberka aby przyprawy pokryły mięso. Tak przygotowane żeberka odstawić na minimum 30 minut. Po tym czasie na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej, włożyć mięso i podsmażyć. Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dalej chwilę smażyć aż cebula się zeszkli. Żeberka polać ketchupem, podlać odrobiną wody i pod przykryciem dusić do miękkości od czasu do czasu kawałki mięsa obracając. Gdy będą miękkie podawać z ulubionymi dodatkami.
Żeberka w ketchupowej glazurze
Etap 1żeberka podsmażyć i potem dodać ketchup
Żeberka w ketchupowej glazurze
Etap 2następnie żeberka dusić do miękkości