iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Żeberka w sosie z coli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie żeberka są soczyste i mają fajny słodko-kwaśny smak. Możemy przygotować takie na niedzielny obiad i podać z ziemniakami.

Żeberka w sosie z coli

Składniki:

Żeberka w sosie z coli

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 szklanki coli,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 1 średnie brokuły
  • 2 listki laurowe,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki miodu,
  • łyżka octu,
  • łyżka oliwy,
  • łyżeczka papryki słodkiej i łyżeczka ostrej.

Sposób przygotowania:

Żeberka w sosie z coli
Żeberka myjemy, osuszamy, oprószamy solą, pieprzem, paprykami, i obsmażamy na złoto. Następnie colę mieszamy z bulionem, przeciśniętym czosnkiem, miodem, octem, listkami, i wrzucamy do rondelka dodajemy żeberka i dusimy 30 minut, po tym czasie wrzucamy pokrojone brokuły, smakujemy sos w razie potrzeby solimy go. Dusimy wszystko pod przykryciem jeszcze 30 minut.