Sposób przygotowania:
Żeberka w marynacie z coli
Składniki marynaty zmieszać ze sobą. Żeberka umyć, wytrzeć do sucha i połączyć z marynatą i colą. Odstawić do lodówki na min 2h. Do garnuszka z grubym dnem włożyć wszystkie składniki sosu i gotować razem na małym ogniu przez ok 35-40 min. Od czasu do czasu mieszać, żeby sos się nie przypalił, za to zgęstniał i stracił na swojej objętości. Piekarnik najlepiej w opcji Grill rozgrzać do 150 °C. Żeberka ułożyć na blaszce i posmarować gotowym sosem, wstawić do piekarnika na górną półkę i piec 1,5 do 2 godzin Na drugą małą blaszkę dać pomidorki koktajlowe, skropić oliwą z oliwek i sosem balsamicznym. Dać do piekarnika na 20 minut przed końcem pieczenia żeberek. Gotowe posypać świeżo zmielonym pieprzem