smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Żeberka wieprzowe duszone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Żeberka wieprzowe duszone w przyprawach. Dla dodania smaku i koloru na sam koniec podlane colą. Można podawać z pieczonymi ziemniakami,frytkami,ziemniakami z wody.

Żeberka wieprzowe duszone

Składniki:

Żeberka wieprzowe duszone

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki coli
  • 5 łyżek oleju do smażenia.

Sposób przygotowania:

Żeberka wieprzowe duszone
Żeberka pokroić w mniejsze kawałki. W małej miseczce wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek,olej,paprykę słodką,paprykę ostrą,rozmaryn i natrzeć mieszaną mięso. Odstawić na 1 godzinę. W rondlu rozgrzać olej i smażyć mięso z wszystkich stron do przyrumienienia. Podlać żeberka wodą i dusić do miękkości w razie konieczności uzupełnić wodę. Jak mięso będzie już miękkie wlewamy colę i dusimy 3-4 minuty. Podajemy na gorąco.