lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Żeberka w sosie musztardowo szafranowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sos wyszedł lekko ostry i o oryginalnym smaku .

Żeberka w sosie musztardowo szafranowym

Składniki:

Żeberka w sosie musztardowo szafranowym

 

  • żeberka 1.1/2 kg
  • śmietana gęsta 18 % 170 gram
  • marchewka 4 szt
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • chili 1 łyżeczka
  • papryka czerwona mielona szczypta do smaku
  • ocet winny biały 50gram
  • szafran 1 szczypta
  • musztarda Dijon 2 łyżki
  • masło roślinne 10 dag
  • wino białe 200 gram

Sposób przygotowania:

Żeberka w sosie musztardowo szafranowym
Żeberka doprawiam pieprzem cytrynowy i solą podlewam winem wytrawnym białym. Smażę na patelni z marchewką. Do garnka wlewam wodę wkładam marchewkę usmażoną pokrojona w słupki i dodaje usmażone żeberka. Blender uje przyprawy z musztardą i sokiem z cytryny dodaje rozpuszczone masło, musztardę i ocet winny. Blender -owane przyprawy dodaje do gotujący się żeberek. Gotuje razem 1 godzinę na małym ogniu. Kiedy żeberka zmiękną dodaje na koniec śmietanę . Podaje z ziemniaczkami .