BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Żeberka z chlebową posypką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj na obiad zrobiłam żeberka , posypane kruszonką z chleba . Danie kaloryczne , ale bardzo smaczne .

Żeberka z chlebową  posypką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka z chlebową posypką

 

  • żeberka ekstramięsne 500g
  • cebula średnia
  • 2-3 kromki chleba czerstwego
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz
  • tymianek suszony

Sposób przygotowania:

Żeberka z chlebową posypką
Żeberka myjemy , osuszamy na papierowym ręczniku , kroimy na porcje , podsmażamy razem z cebulką na oleju . uważajmy , aby cebula zbytnio się nie przypaliła . Gdy żeberka będą rumiane , przekładamy do rondelka z zagotowaną wodą .Dusimy je , aż zmiękną .Doprawiamy do smaku ziolami i solą . Z chleba usuwamy skórkę , kruszymy na patelnię , rumienimy z dodatkiem 1 łyżki oleju . Przekładamy na wierzch żeberek , dusimy jeszcze 3 minuty . Podajemy mięso z kruszonką na wierzchu .
Żeberka z chlebową  posypką
Obraną cebulke podsmażamy na patelni z olejem .
Żeberka z chlebową  posypką
Opłukane mięso osuszamy , porcjujemy i smażymy .
Żeberka z chlebową  posypką
Zeberka przekładamy do garnka i dusimy .
Żeberka z chlebową  posypką
Na patelni rumienimy okruszki chleba Z ODROBINA OLEJU .