Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Żeberka z cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aromat miodu, piwa i cynamonu nadaje żeberkom niesamowitego smaku. Mięso jest soczyste i samo odchodzi od kości.

Żeberka z cynamonem

Składniki:

Żeberka z cynamonem

 

 

  • Marynata:
  • 3 ziarna jałowca
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 1/4 szklanki jasnego piwa
  • 1/4 łyżki mielonej, ostrej papryki

 

  • Dodatkowo:
  • 1/4 szklanki jasnego piwa
  • 1 kora cynamonu
  • 4 cebule
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • woda

Sposób przygotowania:

Żeberka z cynamonem

Marynowanie mięsa

Żeberka z cynamonem
Żeberka wieprzowe w trakcie marynowania.

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Z każdej strony natrzeć solą i pieprzem. Składniki marynaty wymieszać dokładnie. Wrzucić do niej mięso i natrzeć.

Wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc)

Obsmażanie żeberek

Żeberka z cynamonem
Żeberka wieprzowe w trakcie obsmażania na oleju

Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony.

Przełożyć do garnka wraz z pozostałą po nich marynatą.

Smażenie cebuli

Żeberka z cynamonem
Obsmażanie cebuli potrzebnej do przygotowania sosu.

Na tłuszczu na którym smażyły się żeberka podsmażyć pokrojoną w pióra cebulę. Wrzucić ją do żeberek (razem z tłuszczykiem)

Przygotowanie sosu

Żeberka z cynamonem
Duszenie żeberek wieprzowych w aromatycznym sosie.

Dolać 1/4 szklanki piwa i zalać wodą tak by lekko przykryła żeberka.

Dodać korę cynamonu i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa (około godzinę) od czasu do czasu mieszając. Jeżeli jest potrzeba doprawić solą i pieprzem.

Podawać z ulubionymi dodatkami.