Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Zebra

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne , miękkie i delikatne ciasto waniliowo - kakaowe.

Zebra

Składniki:

Zebra

 

  • SKŁADNIKI :
  • oranżada - 250 ml
  • olej - 250 ml
  • mąka pszenna - 2,5 szkl + 2 łyżki
  • cukier - 1 szkl
  • jajka - 5 szt
  • kakao - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier wanilinowy - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Zebra
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Jajka ucieramy z cukrem , a następnie dodajemy na przemian przesianą mąkę , proszek do pieczenia cukier wanilinowy , oranżadę i olej – cały czas miksujemy. Po wymieszaniu dzielimy na 2 równe części. Do 1 części dodajemy kakao , a do drugiej pozostałe 2 łyżki mąki – dokładnie mieszamy. Masy wylewamy do lekko wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Na sam środek lejemy 3 łyżki ciemnego ciasta … na to 3 łyżki jasnego ciasta …. 3 ciemnego … 3 jasnego … – cały czas lejemy na środek! Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 50-60 minut ( sprawdzamy patyczkiem ). Zostawiamy do lekkiego przestudzenia i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Tagi:

jajko jajka