anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Zebra smakowita

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne i szybkie ciasto, dzięki dodatku oleju nie wysycha szybko a połączenie obu kolorów tworzy piękną kolorystyczną zebre.

Zebra smakowita Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zebra smakowita

 

  • 5 jaj
  • 3 szkl mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szkl cukru
  • 2 op cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szkl wody
  • 1 szkl oleju

Sposób przygotowania:

Zebra smakowita
Jaja ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia a olej wymieszać z wodą. Mikresem na małych obrotach ubijać jaja dodając na przemian sypkie składniki i olej z wodą. Gdy dobrze się wymiesza to ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao a do drugiej 2 łyżki mąki. Wymieszać tortownicę o średnicy 24 cm.wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać ciasto łyżka na środku tortownicy do wyczerpania składników. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Zebra smakowita
przygotować wszystkie składniki mąkę przesiać
Zebra smakowita
jaja w czasie ubijania podwójną objętość
Zebra smakowita
ciasto podzielić na dwie równe części w miskach
Zebra smakowita
ważne aby ciasto nakładać na środek tortownicy