Sposób przygotowania:
Zebra z masą i musem malinowym
CIASTO:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić, dodać cukier, a następnie po 1 żółtku. Połączyć mąkę i proszek do pieczenia, przesiać do masy i wymieszać łyżką. Dodawać oranżadę i olej. Wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na dwie części.
Do jednej dodać kakao i wymieszać, do drugiej 2 dodatkowe łyżki mąki, wymieszać. Brytfannę wysmarować margaryną, na środek dać dwie łyżki czarnej masy, na nią na środek żółtej masy i tak na zmianę. Kiedy masa wypełni całą brytfannę wstawić do piekarnika i piec w 180 st. na złoty kolor.
MASA:
Śmietanę ubić, dodać przygotowaną żelatynę, śmietan fix i cukier puder. Większą część masy wyłożyć na ciasto.
MUS ŚMIETANKOWY:
Galaretkę malinową przygotować jak podano na opakowaniu. Odstawić do stężenia. Maliny zblendować, dodać do tężejącej galaretki, wyłożyć na śmietanę na cieście.
Wstawić ciasto do lodówki na ok. 1 godzinę, po tym czasie wyciągnąć, wysmarować pozostałością śmietany i posypać startą czekoladą lub polewą.
Wstawić do lodówki na kolejną 1 godzinę.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić, dodać cukier, a następnie po 1 żółtku. Połączyć mąkę i proszek do pieczenia, przesiać do masy i wymieszać łyżką. Dodawać oranżadę i olej. Wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na dwie części.
Do jednej dodać kakao i wymieszać, do drugiej 2 dodatkowe łyżki mąki, wymieszać. Brytfannę wysmarować margaryną, na środek dać dwie łyżki czarnej masy, na nią na środek żółtej masy i tak na zmianę. Kiedy masa wypełni całą brytfannę wstawić do piekarnika i piec w 180 st. na złoty kolor.
MASA:
Śmietanę ubić, dodać przygotowaną żelatynę, śmietan fix i cukier puder. Większą część masy wyłożyć na ciasto.
MUS ŚMIETANKOWY:
Galaretkę malinową przygotować jak podano na opakowaniu. Odstawić do stężenia. Maliny zblendować, dodać do tężejącej galaretki, wyłożyć na śmietanę na cieście.
Wstawić ciasto do lodówki na ok. 1 godzinę, po tym czasie wyciągnąć, wysmarować pozostałością śmietany i posypać startą czekoladą lub polewą.
Wstawić do lodówki na kolejną 1 godzinę.
SylaUla