Sposób przygotowania:
Zebra dyniowo- czekoladowaMus dyniowy
Dynię obieramy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st C ok 30 minut. Miękką miksujemy na gładkie puree. Studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy po odrobinie cukru i jednym żółtku.
Ciasto cz I
Gotową masę jajeczną łączymy z musem dyniowym- możemy miksować na najwolniejszych obrotach.
Ciasto cz II
Kolejnym krokiem jest dodanie przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, cukru waniliowego, a na końcu oleju.
Warstwy ciasta
Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy dwie łyżki kakao i mieszamy. Jeśli jest zbyt gęste, możemy dodać jeszcze 3 łyżki mleka. (Ja nie dodawałam.) Ciasto wylewamy po jednej łyżce naprzemiennie z jasnym ciastem na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę.
Pieczenie
Przed pieczeniem możemy nasze ciasto przeciągnąć jeszcze wykałaczką od środka do boków tworząc pajęczynę. Pieczemy w temp. 180st C. przez ok 50 minut. Po upływie 30 minut ciasto możemy przykryć folią aluminiową by zbytnio się nie spiekło z wierzchu. Jeszcze ciepłe polewamy roztopioną z mlekiem czekoladą i posypujemy pestkami dyni.
Magdalena88
Marika-
misia5
rzelkazag
Marika- napisał(a):
ajrinwu