Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Zeppole z sosem czekoladowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zeppole to włoskie mini pączki - w zależności od regionu przygotowuje się je na bazie drożdży lub bez nich. Ja mam dla Was wersję drożdżową. Pączusie są delikatne i pyszne, podane z sosem czekoladowym mogą podbić serca nie jednego fana słodkości :D

Zeppole z sosem czekoladowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zeppole z sosem czekoladowym

 

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • ¼ opakowania drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 2,5 szklanki mąki
  • Olej do głębokiego smażenia
  • Cukier puder
  • Sos czekoladowy
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżka miodu
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Zeppole z sosem czekoladowym
Do miseczki rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy letnią wodę – odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Mąkę przesiewamy na blat lub miskę, dodajemy sól, mieszamy. Do mąki wlewamy rozczyn i oliwę i wyrabiamy łyżka lub ręką ciasto. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki znaczy że jest gotowe.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy z nich małe, okrągłe pączusie (jeśli ciasto klei się do rąk, możemy ręce natłuścić oliwą), które kładziemy na rozgrzany olej i smażymy partiami.

Smażymy je po 3-5 minut z każdej strony lub do momentu kiedy nabiorą ładnego, złotego koloru. Usmażone pączusie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Zeppole oprószamy cukrem pudrem. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy miód i pokruszoną czekoladę podgrzewamy wszystko na niezbyt dużym ogniu przez około 15 minut.

Zeppole serwujemy razem z gorącym sosem czekoladowym, smacznego :D 
Zeppole z sosem czekoladowym
Do miseczki rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy letnią wodę – odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Zeppole z sosem czekoladowym
Mąkę przesiewamy na blat lub miskę, dodajemy sól, mieszamy. Do mąki wlewamy rozczyn i oliwę i wyrabiamy łyżka lub ręką ciasto.
Zeppole z sosem czekoladowym
Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki znaczy że jest gotowe.
Zeppole z sosem czekoladowym
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy z nich małe, okrągłe pączusie (jeśli ciasto klei się do rąk, możemy ręce natłuścić oliwą), które kładziemy na rozgrzany olej i smażymy partiami

Tagi:

pączki