ginowski75

ginowski75

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Le zeppole di Gino fritte

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

To jest tz Napolitańska wieczorna przekąska na mieście odrobinę zmodyfikowana ;)

Le zeppole di Gino fritte Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Le zeppole di Gino fritte

 

  • 42 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 500 ml wody letniej
  • 250 g mąki (może być mieszana żytnia i pszenna)
  • 1 łyżeczka czosnek granulowany
  • odrobina oregano
  • 1 łyżeczka papryka słodka
  • olej do głębokiego smażenia
  • grubą sól (najlepiej morska)

 

Sposób przygotowania:

Le zeppole di Gino fritte
Do miski wlewamy wodę letnią, dodajemy cukier i sól. Mieszamy aż się dokładnie rozpuści po czym dodajemy drożdże i mieszamy do pełnego rozpuszczenia drożdży, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy nie mogą pozostać grudki masa ma być gładka i lekko lejące jeżeli jest za tęga dolejcie odrobinę wody !! Następnie dodajemy przyprawy i ponownie mieszamy dokładnie. Pozostawiamy na około 25 minut w ciepłym miejscu. Po upływie czasu rozgrzewamy olej w rondlu nie na bardo wysokiej temperaturze lecz na średniej. Ciasto nabieramy mokrymi dłoniami i przeciskamy je przez zaciśniętą pieść górą tworząc małe kuleczki jak ktoś nie umie może nakładać mokrą łyżką stołową bezpośrednio na rozgrzany olej, smażymy z obu stron aż się staną lekko brązowe wykładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar oleju po czym przekładamy na talerz lub miseczkę i sypiemy grubą solę morską . Przepis bardzo prosty i szybki na przekąskę przed TV. Życzę wszystkim smacznego ;)
Le zeppole di Gino fritte
rozrabiamy ciasto tak aby było lekko lejące
Le zeppole di Gino fritte
ciasto wkładamy na rozgrzany olej małymi porcjami
Le zeppole di Gino fritte
smażymy dokładnie na średnim ogniu aż będą brązowe i pulchne
Le zeppole di Gino fritte
wykładamy na talerz z ręcznikiem papierowym aby nadmiar oleju został wchłonięty