Sposób przygotowania:
Le zeppole di Gino fritte
Do miski wlewamy wodę letnią, dodajemy cukier i sól. Mieszamy aż się dokładnie rozpuści po czym dodajemy drożdże i mieszamy do pełnego rozpuszczenia drożdży, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy nie mogą pozostać grudki masa ma być gładka i lekko lejące jeżeli jest za tęga dolejcie odrobinę wody !! Następnie dodajemy przyprawy i ponownie mieszamy dokładnie. Pozostawiamy na około 25 minut w ciepłym miejscu. Po upływie czasu rozgrzewamy olej w rondlu nie na bardo wysokiej temperaturze lecz na średniej. Ciasto nabieramy mokrymi dłoniami i przeciskamy je przez zaciśniętą pieść górą tworząc małe kuleczki jak ktoś nie umie może nakładać mokrą łyżką stołową bezpośrednio na rozgrzany olej, smażymy z obu stron aż się staną lekko brązowe wykładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar oleju po czym przekładamy na talerz lub miseczkę i sypiemy grubą solę morską . Przepis bardzo prosty i szybki na przekąskę przed TV. Życzę wszystkim smacznego ;)