IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Zielona mieszanka na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Domowej roboty mieszanka zielonych warzyw na patelnię.

Zielona mieszanka na zimę Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zielona mieszanka na zimę

 

Sposób przygotowania:

Zielona mieszanka na zimę
Groszek w strączkach myję i odcinam ogonki (powinna być to specjalna odmiana groszku) wrzucam na gotującą się wodę na około 8 minut (od chwili zagotowania) wykładam na sitko i natychmiast przelewam zimną wodą, odkładam na papierowe ręczniki aby odciekła woda. Tak samo postępuję z kolejnymi warzywami, obróbka termiczna różni się jednak długością gotowania i tak: groszek ołuskany gotuję około 5 minut umytą i pokrojoną w pół plasterki cukinię gotuję około 2-3 minut paprykę czyszczę z nasion, myję i kroję w paseczki i gotuję około 3 minut fasolkę szparagową odkrawam ogonki, myję i kroję w około 2-3 cm gotuję około 8-10 minut. brokuła dzielę na różyczki i myję, gotuję około 3 minut Wszystkie warzywa mieszam razem, porcjuję, przekładam do woreczków do mrożenia żywności i mrożę. Mieszanka świetnie nadaje się do ryżu, makaronu oraz zapiekanek. Smacznego!
Zielona mieszanka na zimę
odkładam na papierowe ręczniki aby odciekła woda
Zielona mieszanka na zimę
umytą i pokrojoną w pół plasterki cukinię gotję około 2-3 minut
Zielona mieszanka na zimę
paprykę czyszczę z nasion, myję i kroję w paseczki i gotuję około 3 minut

Tagi:

cukinia