Sposób przygotowania:
Zielona mieszanka na zimę
Groszek w strączkach myję i odcinam ogonki (powinna być to specjalna odmiana groszku) wrzucam na gotującą się wodę na około 8 minut (od chwili zagotowania) wykładam na sitko i natychmiast przelewam zimną wodą, odkładam na papierowe ręczniki aby odciekła woda. Tak samo postępuję z kolejnymi warzywami, obróbka termiczna różni się jednak długością gotowania i tak: groszek ołuskany gotuję około 5 minut umytą i pokrojoną w pół plasterki cukinię gotuję około 2-3 minut paprykę czyszczę z nasion, myję i kroję w paseczki i gotuję około 3 minut fasolkę szparagową odkrawam ogonki, myję i kroję w około 2-3 cm gotuję około 8-10 minut. brokuła dzielę na różyczki i myję, gotuję około 3 minut Wszystkie warzywa mieszam razem, porcjuję, przekładam do woreczków do mrożenia żywności i mrożę. Mieszanka świetnie nadaje się do ryżu, makaronu oraz zapiekanek. Smacznego!