SUPERPRZEPIS

Zielona pizza z awokado

  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Zielona pizza z awokado Więcej zdjęć (8)

Zielona pizza, na cieniutkim cieście, chrupiąca, taka lubimy najbardziej. Do ciasta dodałam trochę młodego jęczmienia.

Składniki:

Zielona pizza z awokado

ciasto

  • 35 dag mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 250 ml letniej wody
  • 50 ml oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki młodego jęczmienia

dodatki

  • ½ awokado
  • tuńczyk w sosie własnym
  • 2 szalotki
  • ser żółty

sos

  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1 łyżka ketchupu

Sposób przygotowania:

Zielona pizza z awokado
Z podanych składników wyrabiam ciasto, można wcześniej zrobić zaczyn, ale nie jest to konieczne. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia.

W tym czasie, odsączam tuńczyka, obieram i kroję szalotki, obieram i kroję awokado. Trę ser.

Przygotowuję sos, majonez mieszam z jogurtem i ketchupem.

Blaszkę nagrzewam w piekarniku ( najlepszy jest kamień do pizzy).

Na papierze ( wielkość blaszki) rozciągam ciasto, smaruję sosem, posypuje ziołami. Wykładam szalotki, tuńczyka i awokado, wierzch posypuję serem.

Przekładam na gorącą blachę. Pizze piekę około 25 minut w 200 st. C. 
Zielona pizza z awokado
mąkę przesiewam, dodaję drożdże i młody jęczmień
Zielona pizza z awokado
Z podanych składników wyrabiam miękkie ciasto,
Zielona pizza z awokado
Na papierze ( wielkość blaszki) rozciągam ciasto,
Zielona pizza z awokado
Wykładam na sos szalotki, tuńczyka i awokado,
Zielona pizza z awokado
wierzch posypuje serem.
Zielona pizza z awokado
Pizze piekę około 25 minut w 200 st. C.
Zielona pizza z awokado