Sposób przygotowania:
Bardzo zielona Różyczka
Przygotowanie cista na pizzę : Do wysokiego naczynia wlewamy wodę dodajemy cukier, drożdże i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy, zakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę dodajemy sól i mieszamy z mąką. Następnie oliwę z oliwek i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy, bardzo pomocny w tym jest mikser z hakiem do ciast drożdżowych. Gotowe ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. W małym garnuszku podgrzewamy brykiety szpinaku, dodajemy szczyptę soli, pieprzu świeżo zmielonego oraz starty czosnek. Chwilkę podgrzewamy. Brokuły gotujemy około 6 minut, więcej nie trzeba bo będą jeszcze w piekarniku jakiś czas. Gotowe wyrośnięte ciasto dzielimy na dwa, drugą część można odłożyć na kolejny raz (ciasto może stać w lodówce do 7 dni szczelnie przykryte w misce) Rozwałkujemy ciasto na cienki okrągły placek, nakładamy ketchup, oregano, kleksy ze szpinaku, różyczki brokuła (można je podzielić na pół jak będą za duże) i ser mozzarella. Pieczemy pizzę około 15 minut. Po wyjęciu dodajmy papryczki jalapenio i szynkę szwarcwaldzką. Szynki nie zapiekamy w piekarniku razem z pizzą gdyż będzie zbyt twarda. Smacznego!