Sposób przygotowania:
Pizza z tuńczykiem i mozzarellą
Sos: Czosnek obrać o przecisnąć przez praskę. Pomidory sparzyć i obrać , zmiksować i przetrzeć, aby pozbyć się pestek, wymieszaćz czosnkiem posolić, dodać ciut cukru i doprawić białym pieprzem.
Ciasto: W miseczce mieszam drożdże, mieszam je w mieszance z mleka i wody z cukrem i łyżeczką mąki. Odstawiam na 15 minut. Przesianą mąkę mieszam z solą, przyprawami, dodaję drożdże i zagniatam ciasto. Odstawiam na 10 minut i znowu zagniatam z dodatkiem oliwy. Ciasto zostawiam, na co najmniej godzinkę, do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozciągam ciasto na papierze do pieczenia na wielkość blaszki, natłuszczonymi rękoma (blaszkę dużą z wyposażenia piekarnika, najpierw nagrzewam )
Sosem smaruję ciasto, wykładam plastry mozzarelli , rozkładam odsączonego tuńczyka i układam ser żółty.
Pizze piekę w 200 st C do zrumienienia.
Ciasto: W miseczce mieszam drożdże, mieszam je w mieszance z mleka i wody z cukrem i łyżeczką mąki. Odstawiam na 15 minut. Przesianą mąkę mieszam z solą, przyprawami, dodaję drożdże i zagniatam ciasto. Odstawiam na 10 minut i znowu zagniatam z dodatkiem oliwy. Ciasto zostawiam, na co najmniej godzinkę, do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozciągam ciasto na papierze do pieczenia na wielkość blaszki, natłuszczonymi rękoma (blaszkę dużą z wyposażenia piekarnika, najpierw nagrzewam )
Sosem smaruję ciasto, wykładam plastry mozzarelli , rozkładam odsączonego tuńczyka i układam ser żółty.
Pizze piekę w 200 st C do zrumienienia.