Sposób przygotowania:
Pizza z kurczakiem, salami i ogórkiemEtap 1
Rozczyn drożdżowy: Drożdże rozetrzeć z mąką, cukrem i mlekiem, odłożyć na kilkanaście minut.
Etap 2
Ciasto: Mąkę wymieszać z solą. Dodać do niej mleko i rozczyn drożdżowy. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 3
Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą, posypać przyprawą do mięs, usmażyć na oleju.
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na duży, niezbyt gruby placek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować sosem pomidorowym.
Etap 4
Na cieście ułożyć plastry salami. Na tym rozłożyć usmażone mięso i pokrojone w plasterki ogórki. Szalotki pokroić w talarki, rozdzielić na poszczególne krążki, ułożyć na pizzy.
Etap 5
Na wierzchu rozłożyć starty na tarce o dużych oczkach żółty ser i porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę.
Etap 6
Pizzę piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut.