Sposób przygotowania:
Pizza ze szpinakiem i pieczarkamiPIerszy etap:
Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklance ciepłej wody z dodatkiem cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut aby drożdże zarobiły.
Drugi etap:
Mąkę wsypujemy do miski. Robimy wgłębienie i wlewamy drożdże. Mąkę lekko obsypujemy aby zakryły zaczyn. Odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Trzeci etap:
Międzyczasie cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Szpinak płuczemy i kroimy. Cebulę szklimy na oliwię. Dodajemy posiekany czosnek i pokrojone pieczarki. Smażymy.
Następnie dodajemy szpinak. Dusimy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Czwarty etap:
Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na okrągłe placki. Smarujemy oliwą i koncentratem. Następnie posypujemy startym żółtym serem. Na cieście rozkładamy farsz szpinakowo pieczarkowy i pokrojoną szynkę.
Całość oprószamy przyprawą do sałatek oraz solą i pieprzem. Na koniec posypujemy startą mozzarellą i posypujemy oregano. Pieczemy ok 20 - 25 minut w 200 stopniach.
Smacznego!