dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pizza ze szpinakiem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pizza na grubym cieście z duszonym szpinakiem i pieczarkami oraz z szynką, cebulką i serem. Pyszności.

Pizza ze szpinakiem i pieczarkami

Składniki:

Pizza ze szpinakiem i pieczarkami

Ciasto:

  • 20 g drożdży
  • 1 szkl ciepłej wody
  • 1/2 kg mąki
  • 1 łyż soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyż oregano
  • 3 łyż oliwy

Farsz:

Sposób przygotowania:

Pizza ze szpinakiem i pieczarkami

PIerszy etap:

Pizza ze szpinakiem i pieczarkami
Rozpuszczone drożdże odstawiamy na 5 minut.

Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklance ciepłej wody z dodatkiem cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut aby drożdże zarobiły.

Drugi etap:

Pizza ze szpinakiem i pieczarkami
Zagniecione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce.

Mąkę wsypujemy do miski. Robimy wgłębienie i wlewamy drożdże. Mąkę lekko obsypujemy aby zakryły zaczyn. Odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Trzeci etap:

Pizza ze szpinakiem i pieczarkami
Pieczarki dusimy wraz ze szpinakiem do miękkości.

Międzyczasie cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Szpinak płuczemy i kroimy. Cebulę szklimy na oliwię. Dodajemy posiekany czosnek i pokrojone pieczarki. Smażymy.

Następnie dodajemy szpinak. Dusimy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Czwarty etap:

Pizza ze szpinakiem i pieczarkami
Przygotowaną piezze pieczemy w 200 stopniach.

Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na okrągłe placki. Smarujemy oliwą i koncentratem. Następnie posypujemy startym żółtym serem. Na cieście rozkładamy farsz szpinakowo pieczarkowy i pokrojoną szynkę.

Całość oprószamy przyprawą do sałatek oraz solą i pieprzem. Na koniec posypujemy startą mozzarellą i posypujemy oregano. Pieczemy ok 20 - 25 minut w 200 stopniach.
Smacznego!


Tagi:

pizza szpinak