malgosiakraw

malgosiakraw

Kucharz
[Przepisów: 11]

Zielona sałatka wiosenna z fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sałatka jest delikatna w smaku i bardzo ciekawa.Może być spożywana jako samodzielna przekąska z pieczywem lub dodatek do mięs,wędlin.

Zielona sałatka wiosenna z fetą

Składniki:

Zielona sałatka wiosenna z fetą

 

  • 3/4 kaszy kuskus
  • 2 szkl.natki pietruszki
  • 1 szkl.posiekanej cebulki dymki
  • 2-4 łyżki mięty
  • 2 twarde drobno posiekane pomidory
  • 1 op.sera feta
  • garść sezamu
  • sos:1/4 szkl.oliwy z oliwek
  • pół ząbka czosnku
  • 2-4 łyżki soku z cytryny,sól.

Sposób przygotowania:

Zielona sałatka wiosenna z fetą
Kaszę wsypać do garnka i zalać wrzątkiem ok.2 cm ponad jej powierzchnię i odstawić na 10 minut,dodać zielone ,drobno posiekane składniki,wymieszać i zalać całość sosem.Następnie dodać pokrojone pomidory,ser feta i uprażony na suchej patelni sezam,doprawić,wymieszać.Przed podaniem schłodzić w lodówce ok.1 ha.