Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Zielona sałatka z tuńczykiem i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, wiosenna sałatka pełna zielonych składników połączonych z tuńczykiem, dwoma serami i jajkiem na twardo.

Zielona sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Składniki:

Zielona sałatka z tuńczykiem i jajkiem

 

  • 1/2 główki sałaty masłowej
  • 1 awokado
  • 50 g oliwek zielonych
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • kulka sera mozzarella
  • łyżka startego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorlu
  • po 1,5 łyżki jogurtu naturalnego i majonezu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zielona sałatka z tuńczykiem i jajkiem

ETAP 1:

Zielona sałatka z tuńczykiem i jajkiem
W salaterce łączymy sałatę i zielone oliwki

Jajko gotujemy na twardo i odstawiamy do ostudzenia.

Sałatę myjemy i osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do salaterki.

Oliwki kroimy na połówki, dodajemy do sałaty.

ETAP 2:

Zielona sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Do sałaty i ołówek dodajemy awokado i ser mozzarella

Awokado pozbawiamy skórki i pestki, miąższ kroimy w kostkę.

Mozzarellę kroimy w kostkę.

ETAP 3:

Zielona sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Dodajemy też tuńczyka odsączonego z zalewy

Tuńczyka odsączamy z zalewy, rozdrabniamy widelcem.

Awokado, oliwki, tuńczyka, mozzarellę i szczypiorek dodajemy do sałaty i oliwek.

Majonez łączymy z jogurtem, solą i pieprzem, dodajemy do sałatki, mieszamy.

ETAP 4:

Zielona sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Na sałatce układamy jajko pokrojone w ćwiartki

Jajko obłupiamy i kroimy w ćwiartki.

Wierzch sałatki posypujemy parmezanem.

Na wierzchu sałatki układamy ćwiartki jajka.