Sposób przygotowania:
Zielona sałatka z wędzonym łososiem
Plastry łososia formować dlońmi zwijając je w zgrabne różyczki. Talerz polać oliwą z oliwek i skropić kremem balsamicznym. Następnie umieścić opłukane listki rukoli, różyczki wędzonej ryby, ruloniki z plastrów świeżego ogórka (w tym celu polecam użyć nożyka do obierania warzyw, by plasterki były cieniutkie). Wokół kompozycji rozsypać małe ogóreczki, kaparki, kapary jabłkowe oraz plasterki zielonych oliwek. Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Taka sałatka idealnie komponuje się z razowymi grzankami z puszystym serkiem np Almette o smaku naturalnym oraz cząstkami limonki. Z podanych składników wychodzi jedna porcja sałatki. Przygotowując ją dla dwóch osób na romantyczną kolację wystarczy pomnożyć ilość składników.
jaNina
Krysia z Doliny
dża