Sposób przygotowania:
Zielona soczewica z boczkiem
Soczewicę zalewamy wodę i moczymy przez godzinę. Następnie odcedzamy i płuczemy. Kroimy w kostkę boczek i cebulę. Wrzucamy boczek do rondla, a gdy wytopi się trochę tłuszczu, dodajemy cebulę.
Smażymy, aż cebula zeszkli, a boczek zarumieni.
Wlewamy do rondla wywar, dodajemy soczewicę i gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku pieprze, tymiankiem, papryką ostrą i solą.
Rozrabiamy łyżkę mąki w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do potrawy. Doprowadzamy do wrzenia i podajemy.
Smażymy, aż cebula zeszkli, a boczek zarumieni.
Wlewamy do rondla wywar, dodajemy soczewicę i gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku pieprze, tymiankiem, papryką ostrą i solą.
Rozrabiamy łyżkę mąki w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do potrawy. Doprowadzamy do wrzenia i podajemy.