Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Zielona soczewica z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo smaczna, pikantna potrawka z zielonej soczewicy i boczku, dobrze smakuje z dodatkiem pieczywa.

Zielona soczewica z boczkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zielona soczewica z boczkiem

 

  • soczewica zielona 1 szklanka
  • boczek wędzony 25 dkg
  • wywar drobiowy 1 litr
  • cebula 1 szt
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżki
  • mąka 1 łyżka
  • sól do smaku
  • papryka ostra mielona 1/3 łyżeczki
  • pieprz
  • tymianek

Sposób przygotowania:

Zielona soczewica z boczkiem
Soczewicę zalewamy wodę i moczymy przez godzinę. Następnie odcedzamy i płuczemy. Kroimy w kostkę boczek i cebulę. Wrzucamy boczek do rondla, a gdy wytopi się trochę tłuszczu, dodajemy cebulę.

Smażymy, aż cebula zeszkli, a boczek zarumieni.

Wlewamy do rondla wywar, dodajemy soczewicę i gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut.

Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku pieprze, tymiankiem, papryką ostrą i solą.

Rozrabiamy łyżkę mąki w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do potrawy. Doprowadzamy do wrzenia i podajemy. 
Zielona soczewica z boczkiem
Podsmażamy boczek pokrojony w kostkę oraz cebulę
Zielona soczewica z boczkiem
Wlewamy wywar, dodajemy soczewicę i gotujemy
Zielona soczewica z boczkiem
Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy