iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pierożki z soczewicą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pierożki zrobione tak z ciekawości jak smakują i okazało się, że przygotowane w takiej malutkiej formie smakują pysznie.

Pierożki z soczewicą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierożki z soczewicą

 

  • 1 szklanka soczewicy
  • 1 jajko
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 15 dag szynki
  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Pierożki z soczewicą
Soczewicę rozgotować i dokładnie odcedzić, następnie po wystudzeniu zmiksować do soczewicy dodać szynkę pokrojoną w drobną kosteczkę i paprykę pokrojona w taką sama kostkę, dołożyć cebulę pokrojoną drobno i podsmażoną na maśle oraz przeciśnięty 1 ząbek czosnku, wymieszać dokładnie i doprawić 1/2 łyżeczki suszonego tymianku oraz solą i pieprzem. Kiedy farsz jest już doprawiony dodać do niego jajko i dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto: Mąkę wysypać na blat dodać do niej jajko, olej, szczyptę soli i szczyptę proszku do pieczenia dolewając wody zagnieść gładkie ciasto pierogowe. Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć malutkie krążki lub użyć tak jak ja formy do pierogów, zlepione pierożki ugotować w sporej ilości osolonej wody i podawać gorace polane tłuszczem wytopionym z boczku.
Pierożki z soczewicą
Soczewicę rozgotować i po odcedzeniu zmiksować.
Pierożki z soczewicą
Do zmiksowanej soczewicy dodać resztę składników.
Pierożki z soczewicą
Pierogi polepić tradycyjnie lub użyć formy.