Sposób przygotowania:
Pierożki z soczewicą
Soczewicę rozgotować i dokładnie odcedzić, następnie po wystudzeniu zmiksować do soczewicy dodać szynkę pokrojoną w drobną kosteczkę i paprykę pokrojona w taką sama kostkę, dołożyć cebulę pokrojoną drobno i podsmażoną na maśle oraz przeciśnięty 1 ząbek czosnku, wymieszać dokładnie i doprawić 1/2 łyżeczki suszonego tymianku oraz solą i pieprzem. Kiedy farsz jest już doprawiony dodać do niego jajko i dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto: Mąkę wysypać na blat dodać do niej jajko, olej, szczyptę soli i szczyptę proszku do pieczenia dolewając wody zagnieść gładkie ciasto pierogowe. Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć malutkie krążki lub użyć tak jak ja formy do pierogów, zlepione pierożki ugotować w sporej ilości osolonej wody i podawać gorace polane tłuszczem wytopionym z boczku.
Nina W.
zbysiowa