Sposób przygotowania:
Zielona Zupa (Caldo Verde)
1. Jarmuż umyć pod bierzącą wodą. Odkroić ostrym nożem łodygi i pokroić zieleninę w drobne paski.
2.Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach, zalać wodą i gotować na średnim ogniu ok. 15 minut. Wyjąć z wody i po ostygnięciu pokroić w pół-centymetrowe krążki.
3.Włożyć do garnka fasolkę i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, gotować aż ziemniaki będą prawie miękkie.
4. Dodać jarmuż, sól, pieprz i oliwę i gotować 3 do 4 minut.
5. Dodać pokrojoną kiełbasę i zielony groszek i gotować minutę lub dwie. Podawać z chlebem.
UWAGA: gotowany według oryginalnego przepisu jarmuż jest lekko chrupiący, coś w rodzaju jak makaron ugotowany al dente, gdybym robił tą zupę jeszcze raz to dodałbym jarmuż w połowie gotowania ziemniaków przedłużając w ten sposób czas jego gotowania.
2.Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach, zalać wodą i gotować na średnim ogniu ok. 15 minut. Wyjąć z wody i po ostygnięciu pokroić w pół-centymetrowe krążki.
3.Włożyć do garnka fasolkę i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, gotować aż ziemniaki będą prawie miękkie.
4. Dodać jarmuż, sól, pieprz i oliwę i gotować 3 do 4 minut.
5. Dodać pokrojoną kiełbasę i zielony groszek i gotować minutę lub dwie. Podawać z chlebem.
UWAGA: gotowany według oryginalnego przepisu jarmuż jest lekko chrupiący, coś w rodzaju jak makaron ugotowany al dente, gdybym robił tą zupę jeszcze raz to dodałbym jarmuż w połowie gotowania ziemniaków przedłużając w ten sposób czas jego gotowania.
bajtek