Sposób przygotowania:
Zielone ciasto Shrek
Przygotować biszkopt: Do białek dodać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i dalej ubijać. Stopniowo dodawać po 1 żółtku, cały czas miksując, by utworzyć gładką masę. Dodać łyżkę oleju. Następnie powoli dodawać wcześniej przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na formę o wym. 25x30 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w temp. 180 C. Po ostudzeniu podzielić na 2 równe części. Przygotować budyń: 3 budynie rozrobić w szklance soku. Pozostałą resztę zagotować w garnku. Gdy zacznie się gotować, dolać rozrobiony budyń i dokładnie wymieszać, aż masa zrobi się gęsta. Przygotowany budyń wylać na spód biszkoptu. Przygotować masę śmietanową: 1l śmietany kremówki ubić na sztywną pianę. (wcześniej przygotować żelatynę: 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody). Gdy żelatyna zacznie tężeć dodać do masy. Masę śmietanową wylać na zieloną masę budyniową i przykryć drugą częścią biszkoptu. Przygotować zielony lukier: do szklanki cukru pudru dodać 3 łyżki wody i zielony barwnik. Całość dokładnie wymieszać i polać po wierzchu ciasta.