Sposób przygotowania:
Zielone ciasto Shrek
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, miksować. Wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wmieszać je do masy. Masę przelać do blaszki o wymiarach 23x39 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 25 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. 2. Masa budyniowa: W 1,5 szkl. soku rozpuścić budynie. Resztę soku zagotować. Dodać rozpuszczone budynie i cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia budyniu. Jeszcze ciepły wylać na ostudzony biszkopt, wyrównać powierzchnię i pozostawić do ostygnięcia masy budyniowej. 3. Galaretkę rozpuścić w ¾ szkl. gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody i również odstawić do wystygnięcia. 4. Masa śmietanowa: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodawać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w ¾ szkl. wody. Dobrze zmiksować. 5. Na ostygniętą masę budyniową poukładać delicje. Na ciastka wyłożyć masę śmietanową, wyrównać. Schłodzić do stężenia. Na sam koniec na masę śmietanową wylać tężejące galaretki rozpuszczone w 800 ml wody. Całość schłodzić w lodówce całą noc. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)