dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Zielone drożdżówki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Maleńkie, zielone drożdżówki. Do ciasta dodałam szpinak, na wierzchu ułożyłam plasterki kiwi :) Bardzo smaczne, puszyste.

Zielone drożdżówki

Składniki:

Zielone drożdżówki

drożdżówki-ciasto

Sposób przygotowania:

Zielone drożdżówki
Drożdże pokruszyć do miski, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, wymieszać łyżką.

Odciśnięty szpinak z olejem zmiksować blenderem, przełożyć do miski z drożdżami. Dodać żółtka i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.

Przełożyć na podsypaną mąką deskę, rozwałkować na grubość ok. 0.5-1 cm. Małą szklaneczką - literatką - wykrawać kółka.

Po wierzchu posmarować wodą. Na każde kółko ułożyć plasterek kiwi lekko go wciskając w ciasto.

Zostawić ma ok. 10-15 minut do lekkiego wyrośnięcia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15 minut. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.