Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Zielone kluski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Kluski podane bez sera to znakomity dodatek do mięs lub duszonych warzyw...

Zielone kluski

Składniki:

Zielone kluski

 

Sposób przygotowania:

Zielone kluski
Bialka oddzielić od żóltek. Maslo lub margarynę utrzeć z żóltkami i mąką, doprawić szczyptą soli. Z bialek ubić sztywną pianę i polączyć z żóltkami, tak aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany.Na zakończenie dodać natkę pietruszki lub koperek. Drewnianą lyżką maczaną każdorazowo we wrzątku formować kluski i klaść je na osoloną gotującą się wodę. Gdy kluski wyplyną, zmniejszyć ogień przykryć garnek i chwilę gotować. Odcedzić. Kluski podawać posypane startym serem i przybrane pomidorami...