Sposób przygotowania:
Zielone kluski śląskie
Ziemniaki przecisnąć przez praskę i przełożyć do miski. Ładnie uklepać i podzielić na cztery równe części. Jedną część ziemniaków wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczana (ma być jej tyle ile odjętych ziemniaków).
Następnie dodać z powrotem odłożone ziemniaki oraz mielony młody jęczmień. Zagnieść jednolite gładkie ciasto.
Następnie z ciasta formować kuleczki tej samej wielkości, ja robię na wielkość dużego orzecha włoskiego. W każdej kuleczce zrobić placem wgłębienie.
Gotowe kluski gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.
Następnie dodać z powrotem odłożone ziemniaki oraz mielony młody jęczmień. Zagnieść jednolite gładkie ciasto.
Następnie z ciasta formować kuleczki tej samej wielkości, ja robię na wielkość dużego orzecha włoskiego. W każdej kuleczce zrobić placem wgłębienie.
Gotowe kluski gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.