migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zielone kluski śląskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jakiś czas temu kupiłam mielony młody jęczmień. Tak sobie stał w szafce aż w końcu się do niego dobrałam. Ma ładny zielony kolor więc stwierdziłam, że może być doskonałym barwnikiem.Akurat robiłam kluski śląskie na obiad więc dodałam trochę do ciasta

Zielone kluski śląskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zielone kluski śląskie

 

Sposób przygotowania:

Zielone kluski śląskie
Ziemniaki przecisnąć przez praskę i przełożyć do miski. Ładnie uklepać i podzielić na cztery równe części. Jedną część ziemniaków wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczana (ma być jej tyle ile odjętych ziemniaków).

Następnie dodać z powrotem odłożone ziemniaki oraz mielony młody jęczmień. Zagnieść jednolite gładkie ciasto.

Następnie z ciasta formować kuleczki tej samej wielkości, ja robię na wielkość dużego orzecha włoskiego. W każdej kuleczce zrobić placem wgłębienie.

Gotowe kluski gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.
Zielone kluski śląskie
Ziemniaki przecisnąć przez praskę i przełożyć do miski.
Zielone kluski śląskie
Ładnie uklepać i podzielić na cztery równe części. Jedną część ziemniaków wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczana (ma być jej tyle ile odjętych ziemniaków). Następnie dodać z powrotem odłożone ziemniaki oraz mielony młody jęczmień.
Zielone kluski śląskie
Następnie zagnieść jednolite gładkie ciasto.
Zielone kluski śląskie
Następnie z ciasta formować kuleczki tej samej wielkości, ja robię na wielkość dużego orzecha włoskiego. W każdej kuleczce zrobić placem wgłębienie.