Sposób przygotowania:
Zielone placuszki ryżowe
Na gotujący się osolony wrzątek wrzucić dwie torebki ryżu na 15-20 min. aż ryż spęcznieje. Wtedy to wyjąć łopatką napęczniałe woreczki na talerz i rozciąć. Ryż wywalić na durszlak i przelać zimną wodą. Szpinak rozmrozić lub sparzyć wrzątkiem na dużym sitku i przestudzić.Wymieszać oba te składniki z jajem łuskanymi pestkami dyni i curry lub kurkumą, dosolić, spróbować. Formować średnie kształty i spłaszczać na dłoni. Rozgrzać olej na patelni, a placuszki obtoczyć w bułce tartej.Kłaść na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor z obu stron z 3-4 min. Wyjąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerze. Jeśli szpinak nie wystarczy, to dodać garść siekanej natki lub bazylii.