Zsa Zsa

Zsa Zsa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Zielone pomidory w oliwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo ciekawe w smaku pomidorki, świetny dodatek np. do sałatki.

Zielone pomidory w oliwie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zielone pomidory w oliwie

 

  • 2 papryczki pepperoni
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • oliwa (do zalania, zależy jak duży słoik posiadamy)
  • zielone pomidory (małe np. koktajlowe - ok.-7)
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3-4 listki bazylii

Sposób przygotowania:

Zielone pomidory w oliwie
Słoik należy wyparzyć. Pomidorki myjemy, kroimy na połówki. Cebulkę obieramy i kroimy na ćwiartki. Papryki myjemy. Ząbki czosnku obieramy. Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku i zalewamy oliwą, szczelnie zakręcamy. Pomidorki należy odstawić na kilka dni, powinny być przechowywane w ciemnym miejscu.
Zielone pomidory w oliwie
Jeżeli nie dysponujemy papryką pepperoni możemy ją zastąpić inną, np. chilli.
Zielone pomidory w oliwie
Składniki naszego słoiczka staramy się przekładać warstwowo.
Zielone pomidory w oliwie
Do pomidorków możemy dodać także inne zioła, takie jak oregano :)