Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Zielono risotto z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Risotto, które zachwyci Was smakiem jak i wspaniałym wyglądem

Zielono risotto z kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zielono risotto z kurczakiem

 

  • ryż do risotto 125g,
  • brokuł 125g,
  • pierś z kurczaka 200g,
  • kostka rosołowa 1,
  • woda 400ml,
  • masło 2-3 łyżki,
  • przyprawa gyros,
  • olej do smażenia,
  • sól

Sposób przygotowania:

Zielono risotto z kurczakiem
Pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy, a następnie kroimy w bardzo drobną kostkę. Następnie oprószamy je przyprawą gyros i smażymy je na oleju na złoty kolor. Brokuła dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Wrzucamy brokuła i gotujemy około 5 minut tak, aby brokuł nie stracił swojej jędrności. Następnie brokuła wyjmujemy z garnka i przekładamy do zimnej wody na kilkanaście sekund, aby zakończyć proces gotowania. Brokuła kroimy w drobną kostkę. Z kostki rosołowej przygotowujemy bulion wlewając 400ml wody. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła. Wsypujemy na nią ryż do risotto i smażymy chwilkę, aż ziarna staną się przezroczyste. Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do wchłonięcia bulionu co jakiś czas mieszamy. Gdy ryż będzie gotowy dodajemy kurczaka i brokuła i wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy ciepłe, smacznego :)
Zielono risotto z kurczakiem
Kurczaka podmsażamy, brokuła gotujemy i kroimy w kostkę.
Zielono risotto z kurczakiem
Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła. Wsypujemy na nią ryż do risotto i smażymy chwilkę.
Zielono risotto z kurczakiem
Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do wchłonięcia bulionu co jakiś czas mieszamy.
Zielono risotto z kurczakiem
Gdy ryż będzie gotowy dodajemy kurczaka i brokuła i wszystko dokładnie mieszamy.