2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Zielony Cytrynowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasto pachnące cytryną z zielonym smakowitym lukrem,łatwe i proste do zrobienia.

Zielony Cytrynowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zielony Cytrynowiec

 

  • 1 kostka margaryny Palmy
  • 5 jajek
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 cytryna

 

  • Lukier:
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki cytryny
  • parę kropli barwnika spożywczego( błękit brylantowy)

Sposób przygotowania:

Zielony Cytrynowiec
Cytrynę myjemy ,skórkę w całości trzemy na tarce jarzynowej ,sok wyciskamy ,wlewamy do skórkiMargarynę ucieramy z cukrami na puch ,dodajemy stopniowo po jednym jajku i cały czas ucieramy.



Mąkę przesiewamy ,mieszamy z proszkiem do pieczenia dodajemy do utartej masy jajecznej ,na koniec wlewamy sok ze skórką cytrynową i mieszamy mikserem do połaczenia. Wlać gotowe ciasto do formy keksowej u mnie 39X 11 cm i włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 45 min w temp 170 *



Sprawdzić patyczkiem czy upieczone jeśli jest suchy wyciągamy ciasto jeśli jeszcze się klei zostawiamy ciasto jeszcze na 5-7 minut.



Lukier: Cukier puder wsypujemy do miseczki wlewamy sok z cytryny i parę kropel barwnika i ucieramy aż powstanie kleista lejąca się masa.Gotowym polewamy schłodzone ciasto.dekorujemy dowolnie. Polecam!
Zielony Cytrynowiec
Mąkę przesiewamy cytrynę trzemy sok wyciskamy
Zielony Cytrynowiec
Margarynę ucieramy dodajemy po jednym jajku
Zielony Cytrynowiec
do utartej masy dodajemy mąkę i sok z cytryny
Zielony Cytrynowiec
przekładamy gotowe ciasto do formy i pieczemy

Tagi:

jajko jajka mak