Sposób przygotowania:
Zielony mielony
Zielony mielony to odrobina tradycji w nowoczesnym wydaniu. Zwykle kotlety mielone mojej wybrednej rodzinie się znudziły, dlatego zaproponowałem wersję z dodatkiem szpinaku i pora zamiast cebuli. Wersja bez cebuli początkowo z myślą o dzieciach, które za nią nie przepadają, jednak wyszło lepiej niż się spodziewałam :-) Wykonanie : Moczymy bułkę z kaszą jaglaną w gorącej wodzie, kiedy będzie zupełnie nasiąknięta, odsączamy nadmiar wody i dobrze mieszamy z kaszą jaglaną. Należy pamiętać, że większe kawałki rozmoczonej bułki w kotletach, zepsuje ich konsystencję i zepsuje smak. Podsmażamy delikatnie szpinak na oliwie, tylko po to, by odparować nadmiar wody. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie je ze sobą łączymy. Mięso o temperaturze pokojowej, najlepiej wyrabiać ręcznie, wówczas uzyskamy idealną konsystencję. Formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na gorący olej. Smażymy ciągle przywracając, aż uzyskają złoty kolor. Ja podaję z pure ziemniaczanym, oraz z sałatką z granata, sałaty lodowej, papryki i ogórka. Smacznego ;-)