meg-air

meg-air

Złoty Ekspert
[Przepisów: 19]

Zielony mielony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zielony mielony to fajna alternatywa dla tradycyjnego mielonego. W tej wersji, zachwyca nie tylko dorosłych, ale przede wszystkim zjedzą go najmłodsi ;-)

Zielony mielony Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zielony mielony

 

  • Mięso mielone, wołowe lub wieprzowe 0,5 kg
  • Szpinak rozdrobniony mrożony ok 400 g
  • Mały por 1 szt
  • 2 jajka
  • Garść płatków kaszy jaglanej
  • Mała kajzerka sucha
  • Vegetta
  • Olej do smażenia
  • Bulka tarta

Sposób przygotowania:

Zielony mielony
Zielony mielony to odrobina tradycji w nowoczesnym wydaniu. Zwykle kotlety mielone mojej wybrednej rodzinie się znudziły, dlatego zaproponowałem wersję z dodatkiem szpinaku i pora zamiast cebuli. Wersja bez cebuli początkowo z myślą o dzieciach, które za nią nie przepadają, jednak wyszło lepiej niż się spodziewałam :-) Wykonanie : Moczymy bułkę z kaszą jaglaną w gorącej wodzie, kiedy będzie zupełnie nasiąknięta, odsączamy nadmiar wody i dobrze mieszamy z kaszą jaglaną. Należy pamiętać, że większe kawałki rozmoczonej bułki w kotletach, zepsuje ich konsystencję i zepsuje smak. Podsmażamy delikatnie szpinak na oliwie, tylko po to, by odparować nadmiar wody. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie je ze sobą łączymy. Mięso o temperaturze pokojowej, najlepiej wyrabiać ręcznie, wówczas uzyskamy idealną konsystencję. Formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na gorący olej. Smażymy ciągle przywracając, aż uzyskają złoty kolor. Ja podaję z pure ziemniaczanym, oraz z sałatką z granata, sałaty lodowej, papryki i ogórka. Smacznego ;-)
Zielony mielony
umieszczamy wszystkie składniki w misce.
Zielony mielony
wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ręcznie aż uzyskamy jednolitą konsystencję