ilka222

ilka222

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Zielony torcik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki i łatwy torcik z ciekawym środkiem, biszkopt przełożony kremem śmietanowym z połączeniem rolady pokrojonej w plasterki.

Zielony torcik

Składniki:

Zielony torcik

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku
  • 3-4 łyżeczki kakao

Masa śmietanowa

  • torebka kremu śmietankowego+mleko wg przepisu na opakowaniu

Pozostałe składniki

  • rolada kakaowa
  • lukier plastyczny+cukier puder
  • ozdoby
  • Masa pod lukier: kostka masła
  • łyżka mleka
  • ok. szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Zielony torcik

Przygotowanie biszkopta

Zielony torcik
Z podanych składników przygotować ciasto biszkoptowe

Oddzielić żółtka od białek, po czym białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier, na końcu żółtka.

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, dodać kakao.

Tak przygotowane ciasto biszkoptowe wylać do tortownicy posmarowanej tłuszczem oraz wysypanej bułką tartą.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C. Piec około 20-30 min, po czym pozostawić do wystudzenia.

Gdy biszkopt ostygnie przekroić go na pół.

Przygotowanie masy

Zielony torcik
Krem śmietanowy zmiksować ze schłodzonym mlekiem

Krem zmiksować ze schłodzonym mlekiem wg przepisu który podano na opakowaniu.

Przekladanie ciasta

Zielony torcik
Na biszkopt z kremem wyłożyć plasterki rolady

Na biszkopt wyłożyć 1/2 kremu śmietankowego, następnie roladę pokroić w plasterki i wyłożyć na krem.

Wykończenie

Zielony torcik
Na plasterki rolady nałożyć resztę kremu i przykryć biszkoptem

Na plasterki rolady nałożyć resztę kremu, położyć krążek biszkoptowy, wyrównać boki. Wierzchu nie smarować kremem.

Przygotować krem pod lukier:

Składniki dokładnie połączyć, zmiksować, nałożyć na tort i wstawić do lodówki na kilka godzin aby krem stwardniał.

Lukier

Zielony torcik
Lukier plastyczny ugniatać aż do powstania plastycznej masy

Lukier plastyczny ugniatać długo na posypanym blacie cukrem pudrem- aż do powstania plastycznej masy, po czym wałkować do odpowiedniej grubości i nałożyć na tort.

Dekoracja

Zielony torcik

Tort udekorować i schłodzić.

Tagi:

tort okazje