Sposób przygotowania:
Zielony torcikPrzygotowanie biszkopta
Oddzielić żółtka od białek, po czym białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier, na końcu żółtka.
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, dodać kakao.
Tak przygotowane ciasto biszkoptowe wylać do tortownicy posmarowanej tłuszczem oraz wysypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C. Piec około 20-30 min, po czym pozostawić do wystudzenia.
Gdy biszkopt ostygnie przekroić go na pół.
Przygotowanie masy
Krem zmiksować ze schłodzonym mlekiem wg przepisu który podano na opakowaniu.
Przekladanie ciasta
Na biszkopt wyłożyć 1/2 kremu śmietankowego, następnie roladę pokroić w plasterki i wyłożyć na krem.
Wykończenie
Na plasterki rolady nałożyć resztę kremu, położyć krążek biszkoptowy, wyrównać boki. Wierzchu nie smarować kremem.
Przygotować krem pod lukier:
Składniki dokładnie połączyć, zmiksować, nałożyć na tort i wstawić do lodówki na kilka godzin aby krem stwardniał.
Lukier
Lukier plastyczny ugniatać długo na posypanym blacie cukrem pudrem- aż do powstania plastycznej masy, po czym wałkować do odpowiedniej grubości i nałożyć na tort.
Dekoracja
Tort udekorować i schłodzić.